Wereldtent 2019

Naar goede gewoonte kan je in onze Wereldtent terecht voor een flinke dosis inhoud en debat.
 

13.00 - 14.30 u. Meet & Greet met Leuvense nieuwkomers 
14.30 - 14.45 u. Dansworkshop Forró

14.45 - 15.15 u. Kortfilm: Apana 
15.15 – 16.45 u. Debat: Dekoloniseren, waarom?

17.45 - 18.50 u. Muzikale Verhalen: ‘Abya Yala’ - Sébastien Meyer

20.00 - 21.30 u. Concert: EME

 

Kom een kijkje nemen en ontmoet er nieuwe Leuvenaars tijdens een speeddate of tafelgesprek. Of kom meeluisteren tijdens het panelgesprek over dekolonisatie. Voor die gelegenheid hebben we Congolese activist Yves Makwambala (LUCHA) uitgenodigd. Hij gaat in debat over dekolonisering (in Leuven) met Lies Corneillie (schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid) en beleidsmedewerker Nadia Nsayi (Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen).

In zijn voorstelling Abya Yala, neemt Sébastien Meyer je mee op reis door Zuid-Amerika: Van de Boeren-zonder-land in Brazilïe tot de Zapatistas in Mexico.

Tot slot kan je er nog een concert van de Leuvense band EME meepikken.

Meet and greet

13.00 - 14.30 u.  : Meet and Greet met Leuvense Nieuwkomers
14.00 - 14.30 u. : Dansworkshop Forro
Maak kennis met Leuvense nieuwkomers tijdens een speeddate, rondetafelgesprek of een bewegingsworkshop.

Binnen in de Wereldtent komen drie thema’s aan bod. Kom luisteren naar een persoonlijke getuigenis van iemand die naar Leuven is gevlucht. Een openhartig gesprek waar ook jij vragen of indrukken mag delen.

Tijdens het tweede gesprek vertrekken we vanuit de groeiende diversiteit in onze stad. In Leuven wonen 162 nationaliteiten, wat een enorme rijkdom met zich mee brengt.

Afsluiten doen we met een korte workshop Forró. Dit is een Braziliaanse dans waar men een levensstijl kan uitdrukken in het uitvoeren van basisbewegingen. De basis van de workshop ligt in het loslaten van gevoelens. De workshop benadrukt het feit dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken, iets dat gemakkelijk lijkt en toch nog moeilijk is in onze samenleving. Maristela Do Nascimento Rocha (Brasil) gaat deze workshop begeleiden.

Buiten de tent kan je plaatsnemen in een vertelsnoer, waar Leuvenaars en nieuwkomers met elkaar in gesprek gaan. Neem 5 minuten de tijd om elkaar vragen te stellen over de toekomst en het verleden, over dromen en trots.

 

Debat:  Dekoloniseren, waarom?

15.15 – 16.45 u.
Het debat over het koloniale verleden van België en de gevolgen woedt weer volop. De aanleiding was de heropening van het AfrikaMuseum in Tervuren, de tv-reeks Kinderen van de kolonie en recenter het bezoek van een expertcommissie van de Verenigde Naties. Het is opvallend dat jonge Belgen van Afrikaanse afkomst uitvoerig hun stem laten horen. Hun oproep is duidelijk: “Dekoloniseer de geesten, de publieke ruimte en instituties”. Drie  panelleden gaan in gesprek over dekolonisering (in Leuven): Congolese activist Yves Makwambala (LUCHA), Lies Corneillie (schepen van gelijke kansen en mondiaal beleid), en Nadia Nsayi (beleidsmedewerker Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen).

Moderator:  Dirk Barrez, oud-VRT journalist, auteur en hoofdredacteur van PALA.be.

Muzikale verhalen: ‘Abya Yala’

17.45 - 18.50 u.
Welkom in Abya Yala, de alternatieve versie van "Amerika". Met een gitaar en een zak vol verhalen, neemt Sébastien Meyer je mee op reis door Zuid-Amerika: Van de Boeren-zonder-land in Brazilïe tot de Zapatistas in Mexico. Inspirerende voorbeelden uit het Zuiden laten ons nadenken over globale alternatieven.

Concert: EME

20.00 - 21.00 u.
Zie: muziekprogramma